KavaljerenApertin_Om-oss_1300x800px.jpg

Välkommen in!

Kavaljeren på Apertins herrgård ligger på en plats som redan på 1100-talet gjorde sig känd för gästfrihet och matglädje. Här slog sig munkar från skotska Aberdeen ner för att kristna oss hedniska nordbor. Mat och dryck med himmelsk smak var ett framgångsrikt sätt att få resande att stanna för att lyssna till munkarnas ord.

Drygt 500 år senare byggs här herrgården Apertin och historierna om gästfrihet och gästabud tar ny fart. I herrgårdens flyglar huserade kavaljererna som satte färg på varje tillställning. Gästfriheten och matglädjen lever vidare. Vi lovar att göra vårt yttersta för att din vistelse hos oss ska bli både skön och minnesvärd. 

Märta Forslund & Anders Johansson med personal

 
KavaljerenApertin_vaska_558x800px.jpg

Med grevar, kavaljerer och spöken på Apertin

Namnet Apertin kommer från staden Aberdeen från vilken munkar reste på 1100-talet för att kristna oss värmlänningar. Här utanför Kil byggde de en kyrka på en gammal offerplats och Aberdeen försvenskades till Apertin. Långt senare, efter Gustav Vasas tillträde, blev Apertin kronans egendom och år 1630 började herrgården byggas. Herrgården har sedan varit säte både för riksråd, biskopar och adel.

Här samlades också kavaljererna, som var adliga officerare, hos grevinnan Sara Catharina Lindroth Löwenhielm för middagar och fester. Det talas om att Sara och hennes sondotter, Charlotta Löwenhielm von Gerdten, fortfarande huserar på Apertin. Enligt sägnen ska de ha dansat med djävulen om nätterna, och efter varje dans fanns det en ny blodfläck på golvet. Fläckarna finns kvar än idag och ska inte gå att tvätta bort.

Dagens Kavaljeren på Apertins Herrgård är betydligt modernare än herrgårdsbyggnaden med tillhörande flyglar. Den äldsta flygeln är från 1600-talet. Men även om Kavaljeren Apertin är byggt så sent som 1989, kan du inte tro det. Byggnadsstilen och hantverket med exempelvis de handsmidda spikarna som håller den rödmålade träfasaden på plats, följer traditionen. Exteriören är som hämtad ur Selma Lagerlöfs böcker och även interiören andas ett annat sekel. Samtidigt som inga moderniteter och bekvämligheter saknas.

KavaljerenApertin_Bridge_558x800px.jpg

Upptäck sköna Värmland

När du är här, passa på och upptäck vackra Värmland. Här finns vildmarken med milsvida skogar, sjöar och vattendrag. I närheten hittar du de fascinerande Kilsravinerna och har du lite tålamod och tur kan du se allt från rådjur, älg och vildsvin, till lo och varg.

På ett par mils avstånd ligger Karlstad med bland annat Sandgrund, Lars Lerins permanenta konsthall och Wermlands Operan. Några mil norr om Kil i Östra Ämtervik ligger Selma Lagerlöfs Mårbacka.

I Sunne ligger den omtalade teatern ”Berättarladan” som varje sommar bjuder på spektakulära föreställningar. Här finns även Rottneros herrgård med sin blomsterpark och med hundraåriga ångbåten Freja kan du kryssa på sjön Fryken.

Längre norrut väntar vildmarksäventyr med flottfärder på Klarälven, kanotturer och vandring i urskogen. Värmland bjuder på ett fanstatiskt kulturlandskap och orörd vildmark.

Vill du få tips på utflyktsmål och sevärdheter, hör med oss i receptionen så hjälper vi dig gärna.